Изграждане на модерен образователен център към Националния етнографски музей

Институтът за етнология и фолклористика към БАН инициира кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за създване на  Образователен център в музея (Националният етнографски музей), където посетителите да могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците да имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище.

Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”.

На 16 и 17 декември са организирани ателиета за обредни коледни хлябове, сурвачки, коледни картички и украса, разучаване на коледарски песни.

Програмата на ателиетата ще бъде еднаква за двата дни. От 10:00 до 16:30 ч. ще са отворени ателиетата за коледни хлябове, сурвачки, картички и играчки, а от 12:00 и от 15:00 ч. ще се разучават коледарски песни.

Ателиетата ще завършат на 17 декември (събота) с концерт на три хорови формации – мъжкият и дамският хор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” и вокален ансамбъл „Елици“ (завършили възпитаници от същата гимназия).

Моля почакайте...